Masseren met zuurstofgel - Trendwatcher Lizet van Triet vertelt in Massage Magazine

  • Geplaatst op
Masseren met zuurstofgel - Trendwatcher Lizet van Triet vertelt in Massage Magazine

Iedere keer dat een gebied pijnlijk aanvoelt, gebruikt Sano de zuurstofgel om ermee te masseren (foto 10): “Vooral bij chronische pijn werkt dit heel goed: de pijn vermindert waardoor ik weer dieper in het weefsel kan masseren. Hierdoor wordt eveneens de zuurstof beter opgenomen.

Trendwatcher Lizet van Triet schrijft:

 

"Zuurstofmassage

Sano Külin en zijn vader, de Hongaarse specialist dr. Sandor Külin – werkzaam als gynaecoloog en medisch directeur van het Óbuda Centrum – geven cliënten speciale zuurstofbehandelingen met zowel zuurstofwater als zuurstofgel. Sano: “Een hoger zuurstofgehalte draagt bij aan het herstellend vermogen van het spierweefsel waardoor pijnlijke plekken en spierknopen eerder verminderen.”

 

Meer ontspanning

Sano start zijn behandeling door allereerst een korte anamnese af te nemen en vervolgens de onderrug te palperen: “Ik controleer de wervelkolom en check hoe het bekken staat. Dat geeft mij al veel informatie. Ik voel of er spanning aanwezig is in de spieren rond de wervelkolom en check of er geen rotatie of torsie van het bekken aanwezig is.” Mocht dat zo zijn, dan gebruikt hij myofasciale technieken en triggerpoints om de weefsels los te krijgen. Op foto 1 is te zien dat hij met zijn duimen de bekkenrand masseert. “Dit gebied voelt vaak zeer vermoeid. Pak je dat in het begin van je behandeling aan, dan raakt meestal het hele lichaam meer ontspannen. 

 

PIRIFORMIS

Tijdens de meeste massagegrepen werkt de masseur op drie verschillende niveaus, te weten op het bindweefsel, op de spieren en op het interstitium (zie kader). Een van de dieper gelegen spieren die vaak gespannen is, is de zogenaamde piriformis. Op foto 2 laat Sano zien dat hij deze stretcht door met zijn elleboog diepe druk te geven terwijl hij het been vanuit de knie heen en weer beweegt.

 

BEKKENRAND

Vervolgens analyseert Sano de conditie van het weefsel op de bekkenrand (foto 3): “Dit om zo het bindweefsel en de interstitiële structuur te beoordelen.” Efeurages over de bekkenkam volgen.

 

 

VERHARDE SPIEREN

De spieren naast de wervelkolom masseert Sano met zijn vuisten (foto 4) terwijl die diep rollend en roterend het weefsel ontspannen. “Let erop dat de cliënt hierbij niet juist de spieren samentrekt. Verminder in dat geval daar je druk.”

 

ROTATOR CUFF

De vier groepen spieren die tezamen de zogenaamde Rotator cuff vormen, zorgen voor onder meer de stabiliteit van de schouder. Sano: “Het model op de foto doet veel zittend werk en zit daarbij te veel gebogen. Daarom is het nodig dat ik de rugspieren en die van de Rotator cuff terugtrek om ze zo te ontspannen (zie foto 5).” Hij geeft daartoe met zijn onderarmen een petrissage tegen de wervelkolom aan.

 

ONDERBENEN

Omdat het model last heeft van vermoeide en opgezette voeten en enkels, neemt Sano eveneens de onderbenen mee. Op foto 6 laat hij zien dat hij met zijn duimen enerzijds een pijnlijk en gespannen punt in de tibialis anterior (voorste scheenbeenspier) aanpakt en anderzijds de lymfe aanzet. De volgende handeling vindt plaats op de kuiten waar hij snel rollend de spieren aanpakt (foto 7).

 

 

DRAINAGE

Op de achterzijde van het bovenbeen zorgt hij voor drainage van lymfeklieren (foto 8): “Masseer daarvoor zachtjes van beneden naar boven.” Een heel effectieve techniek laat hij op foto 9 zien wanneer hij de hamstrings masseert: “Na een training kan dit heel gevoelig zijn en de massage mag dan pijnlijk zijn.” Hij begint met zijn onderarm en efeureert daarmee totdat zijn elleboog het overneemt. Met zijn rechterhand houdt hij het weefsel tegen zodat hij de hamstrings beter kan bereiken.

 

 

ZUURSTOFGEL

Iedere keer dat een gebied pijnlijk aanvoelt, gebruikt Sano de zuurstofgel om ermee te masseren (foto 10): “Vooral bij chronische pijn werkt dit heel goed: de pijn vermindert waardoor ik weer dieper in het weefsel kan masseren. Hierdoor wordt eveneens de zuurstof beter opgenomen. Massage met de gel verhoogt de hoeveelheid zuurstof lokaal wat de doorbloeding aanzet. Daar- door herstellen de spieren zich makkelijker.” Daarnaast geeft hij aan dat in gewrichten minder zuurstof aanwezig is. Om het zuurstofniveau daar te verhogen, gebruikt hij eveneens de zuurstofgel. Naast deze gel adviseert Sano om regelmatig te kuren in zuurstofbaden (zie foto 11): “Die zijn wereldwijd in diverse wellnesscentra te vinden.”

 

KANTOORWERK

Door het kantoorwerk zijn de nek- en schouderspieren gespannen. Vandaar dat hij aan dat gebied veel aandacht besteedt (foto 12).

 

CLAVICULA

Op het sleutelbeen zitten punten die Sano 20 tot 40 seconden heel sterk indrukt (foto 13): dit werkt ontspannend, ook voor het gehele nek gedeelte. Afsluitend geeft hij over het gehele lichaam zachte strijkingen en vibraties. En na afloop krijgt het model een grote beker zuurstofwater te drinken.

 

 

MEER ZUURSTOF VOOR BETER HERSTEL

Er zijn verschillende manieren om het zuurstofgehalte in het lichaam te verhogen. Een manier om meer zuurstof in de longen te krijgen is via een neuscanule of via een masker. Een andere manier om dat te realiseren is zuurstoftherapie. Dat zorgt ervoor dat meer zuurstof in de longen en bloedbaan komt. In het boek Ontstekingsremmende zuurstoftherapie beschrijft dr. Mark Sircus dat het er bij deze therapie om gaat veel zuurstof in te ademen. Dat kan onder meer door meer gebruik te maken van de buikademhaling tijdens het doen van lichaamsoefeningen. Volgens dokter Kulin werken deze bestaande zuurstoftherapieën niet goed genoeg: “Zuurstofrijk bloed komt niet rechtstreeks in de cellen, want dat zou betekenen dat iedere cel omringd is door bloedvaten.” Het was voor hem zeer frustrerend dat er geen methode bestond om het zuurstofniveau juist in de cellen te verhogen. Toen ontmoette hij een collega die met behulp van apparatuur water bewerkte waardoor er wel meer zuurstof aan de lichaamscellen wordt toegevoegd. “Zuurstof verplaatst zich zo via het bloed naar het interstitium (de ruimte tussen de cellen) waarna het wel in de cellen kan worden opgenomen. Door te baden in en/of van zuurstofrijke water te drinken krijgen cellen via deze alternatieve routes toch meer zuurstof. Dit werkt meetbaar beter; cellen kunnen hun taken daardoor beter uitvoeren.”"

Copyright 2020 KAQUN Powered by Lightspeed
iDEAL PayPal SOFORT Banking Visa Maestro Bancontact / Mister Cash MasterCard Belfius American Express KBC
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »